Over de auteur

Paul Schenderling

Paul Schenderling is econoom, schrijver en spreker. Hij adviseert en schrijft over sociale en ecologische vraagstukken vanuit een economische invalshoek. Hij heeft ruim 10 jaar onderzoeks- en advieservaring en ervaring met politiek-bestuurlijke processen, op lokaal, regionaal en landelijk niveau. Hij is oprichter en programmaleider van Postgroei Nederland. In nauwe samenwerking met de deskundigen uit deze denktank schreef hij het boek 'Er is leven na de groei: Hoe we onze toekomst realistisch veiligstellen'.

reactie

 • Dag Paul,

  Ik heb met interesse een aantal podcasts geluisterd en je boek inmiddels gereserveerd bij de bibliotheek (ik ben 27e in de wachtrij 😉 ).
  Misschien ben ik wat voorbarig (omdat ik je boek nog niet heb gelezen), maar zou het mogelijk zijn om van postgroei ook een herverdelingsvraagstuk te maken? Ik kan me helemaal vinden in dat 3 dagen werken voldoende is (en daarnaast vrijwilligerswerk als bijdrage aan de maatschappij). Toch is het ergens een luxe als je met 3 dagen werken kan rondkomen. Iemand met een uurloon rond het minimum zou uitkomen op een inkomen rond bijstandsniveau. Mijn eigen ervaring is dat dit alleen goed te doen is met een goed geïsoleerde sociale-huurwoning, een goede gezondheid en zonder kinderen.

  Hoe zouden we ieders bijdrage aan de maatschappij meer gelijk kunnen belonen zonder te vervallen in het communisme? Hoe kunnen we voorkomen dat postgroei alleen iets voor de hoger-opgeleiden wordt?

  Misschien staat het in je boek (en heb ik nog even geduld nodig).

  Ik wens je heel veel succes met het verspreiden en voorleven van het gedachtengoed van postgroei! Ik ben i.i.g. enthousiast.

door Paul Schenderling

Recente berichten