Winne van Woerden

W

Winne van Woerden houdt zich bezig met klimaatrechtvaardigheid, mondiale gezondheid en nieuwe economische denkwijzen. De afgelopen jaren was ze in deze gebieden werkzaam bij verschillende maatschappelijke organisaties en bewegingen, waaronder Stichting Wemos, Zorg voor Klimaat, Greenpeace, Ontgroei, Disrupt Development, Reclame Fossielvrij en Commons Network.

Ze is afgestudeerd in Global Health Sciences aan de Universiteit van Maastricht, waarbij ze zich specifiek heeft gericht op Political Economy of Health en Planetary Health. Ze schreef haar Masterscriptie over wat het degrowth gedachtegoed betekent voor hoe we nadenken over gezondheid en de voorziening van zorg bij Commons Network, een denktank voor de sociale en ecologische transitie. Voor dit onderzoek dook ze daarom in de politiek-economische en sociale aspecten van caring commons in Nederland. Dat zijn burgercollectieven en buurtnetwerken waar zorg wordt georganiseerd op een cooperatieve manier. In november 2021 publiceerde zij in samenwerking met Commons Network haar scriptie in de vorm van het boek Living Well on a Finite Planet, Buiding a Caring World Beyond Growth.

Winne werkt op dit moment bij Commons Network als programmacoördinator Degrowth & Caring Economy en bij Reclame Fossielvrij als campaigner Planetary Health. Ook geeft ze les aan de Universiteit van Amsterdam in Duurzaamheid en Economie. Daarnaast is ze bezig met het behalen van een tweede (online) master in Degrowth: Policy, Economy and Ecology aan de Autonome Universiteit van Barcelona.  Ze werkte als onderdeel van het Schrijverscollectief Postgroei mee aan het boek Er is leven na de groei.

Hieronder staat een selectie van publicaties van Winne.

Publicaties

(Selectie)

  • Debunking the myth of green growth, Uneven Earth, oktober 2022 (forthcoming)
  • Degrowth, Decolonization and MMT, Resilience.com, augustus 2022
  • Why the climate movement should put decoloniality at its core, Resilience.com, juli 2022
  • Wanted for Planetary Health: A degrowth transformation rooted in caring commoning practices, Degrowth.info, januari 2022
  • We need growth because otherwise our economies will collapse, and other myths, Commons Network, juni 2022
  • Pleidooi voor een Zorgzame Samenleving, Sociale Vraagstukken, november 2021
  • Degrowth: Building a New Discourse of Health and Care, Commons Network, februari 2021

Recente berichten